Silta yli synkän virran.
Listauksiahan on netti piukassa. Perjantain kunniaksi kymmenen melko karmeaa coveria. Ihan absoluuttinen lista ei ole, sillä jonkun helmen olen hätäpäissäni saattanut unohtaa. Vähän sillä silmällä näitä on valittu, että alkuperäinen biisi tai esittäjä ovat jotenkin henkilökohtaisesti tärkeitä. Täydennyksiä mielellään kommentteihin.
11. Enrique Iglesias: Sad Eyes (orig. Bruce Springsteen)
Eihän tässä ole mitään. Kaikki se koskettavuus, joka alkuperäisesityksessä on, häviää Enriquen järjettömän määinnän alle.
10. Mikko Alatalo: Anna mulle lovee (The Spencer Davis Group)
Siis ou nou. Juutuuppi ei tarjoa Mikon vedosta. Paranee siis tyytyä Koleran versiointiin, joka on itse asiassa kaikin puolin parempi, tai ainakin huumorikerroin on kohdillaan.
9. Michael Bolton: When a Man Loves Woman (Percy Sledge)
Okei, myönnetään, ettei tämä nyt niin hirveä ole. Boltonin ääni riittää tämän klassikon tulkintaan ihan kohtuullisesti. Bolton kuuluu vaan niihin artisteihin, joilla on pakonomainen tarve vääntää hirveät määrät covereita klassikoista. En ole koskaan ymmärtänyt tuota tarvetta. Nykyään keskinkertaisia cover-esityksiä kutsutaan Idolsiksi.
8. Madonna: American Pie (Don McLean)
Vaikka M itse niin luuleekin, se että nimi sattuu olemaan Madonna ei oikeuta tekemään ihan mitä huvittaa. The day the music died. Ei se ollutkaan silloin, kun Buddy Hollyn lentokone putosi. Se oli silloin, kun Madonna keksi levyttää tämän.
7. Elton John: The Show Must Go On (Queen)
Elton on ihan hyvä laulaja, mutta jotkut biisit ovat pyhiä. Miksi versioida kappaleita, joita ei voi tehdä paremmin, eikä kannata tehdä eri tavalla. Kukaan ei ole vetänyt yhtäkään Queenin biisiä paremmin kuin Freddie. Eltonin puolustuksena tässä on sentään se, että kyse on tribuuttikonsertista. Mutta minulle Queen on covereiden suhteen pyhin kaikista bändeistä.
6. Jessica Simpson: These Boots Are Made For Walking (Nancy Sinatra)
Earth to Jessica. Newsflash. Vaatteista tinkiminen ja perseen pyörittäminen eivät ole seksikkyyden tae. Less is more, niin kuin tapaavat jossain päin maailmaa sanoa. Sitä paitsi musiikkikin on pahasti raiskattu.
5. Bono: Hallelujah (Leonard Cohen)
Tällä ei ole edes samaa puolustusta kuin Elton Johnilla. Tarkennus: on okei esittää huonoja covereita livenä, mutta ei tarvitse hukata kenenkään studiotyöntekijän aikaa levyttämällä näitä. Bonolla on tainnut olla liian kiire maailman pelastamisen kanssa, eikä ole ihan hirveästi ehtinyt nähdä vaivaa tämän eteen. No, ainakin se on erilainen.
4. Celine Dion&Anastacia: You Shook Me All Night Long (AC/DC)
Tarkennus edellä sanottuun. Celine Dionin ei ole okei esittää huonoja covereita missään. Ei edes Las Vegasissa. Oleks sää rock ku soitat ilmakitaraakin, vai häh?
3. Britney Spears: (I Can't Get No) Satisfaction (The Rolling Stones)
Tähän olisi voinut valita myös Britneyn I Love Rock'n'rollin, mutta...
2. William Shatner: Mr. Tambourine Man (The Byrds)/Lucy in the Sky With Diamonds (The Beatles)
Kova kamppailu. Päättäkää te.
1. Boney M: Heart of Gold (Neil Young)
Voi ei! Mikä antikliimaksi. Juutuub ei tarjoa studioversiota tästä hirvityksestä. No Spotify auttaa tässä. Liveversiosta kun ei tule kappaleen kaikkein hienoimpia vivahteita esiin.
Spotify: Boney M. – Heart Of Gold
Loppukevennys:
Maailmanhistoriassahan on listattu myös huonoja levynkansia läpi maailmanhistorian. Tässä pari näkemystä aiheeseen.
Paluu menneisyyteen
4 vuotta sitten
2 kommenttia:
Kieltämättä karmeita, vaikka löytyyhän noita muitakin. Jarylla Jukeblogissa on mainio lista karmeimmista käännösbiiseistä.
Täältä löytyy muuten mainio versio Heart Of Goldista:
http://www.youtube.com/watch?v=_ro-7ljyQMI
Juu, kyllähän sitä yhtä ja toista maailmaan mahtuu. Käännöksistä puhuttaessa Seija Simolan Juna Turkuun never forget.
Hieno oli tämä räpäyttäjäpoikien luenta. Hyvä räppi on vaikea laji ja hyvä suomirap näköjään vielä vaikeampaa. Onneksi on sentään Asa tällä saralla.
Lähetä kommentti