torstai 21. helmikuuta 2008

Pitäiskö meidänkin lukea?

Torstain Demarissa on juttu siitä, kuinka Tampereella puuhataan tempausta, jonka tarkoituksena on saada koko kaupunki lukemaan samaa kirjaa. Idea on (tietysti) kopioitu Ruotsista, jossa hanke on synnyttänyt spontaaneja keskusteluja kaupunkilaisten kesken. Ujot tamperelaiset eivät tavoittele aivan vastaavaa, mutta erilaisia kirjaan (Sinikka Nopolan ns. hämäläistrilogiaan) liittyviä kansankokouksia on tarkoitus teemaviikon (9-15.3.) aikana järjestää. Artikkelissa mainitaan esimerkiksi ääneenlukutapahtumat sekä kirjailijan esiintymiset erilaisissa tilaisuuksissa.

Aloin pohtia vastaavan jutun toteuttamista Turussa, koska tämäntyyppisen homman toteuttamisen ei luulisi olevan aivan ylivoimainen juttu, vaikkapa kulttuuripääkaupunkivuoden aikana/kunniaksi. Tai sitten on.

Pääsäänöisesti mieleni ei kuitenkaan askarrellut jutun toteuttamiseen liittyvien ongelmien (turkulaiset ovat tamperelaisia jähmeämpiä, kaupungin kulttuuritoimi vasta jähmeää onkin...) parissa. Sen sijaan mietin, mikä olisi se kirja, joka Turussa valittaisiin moisen hankkeen materiaaliksi? Entäpä mitkä olisivat valittavan teoksen kriteerit, pitäisikö olla paikallisväriä jne.?


Tämän idean saa vapaasti pölliä tai viedä eteenpäin. Jospa tällainen saataisiin toteutettua. Olisihan se tavallaan ihan hienoa.

1 kommentti:

Karhuherra kirjoitti...

Jos sovitaan, että meikä kirjoittaa kirjan ja Turun kaupunki ostaa sitä vaikka 170 000 kappaletta lukemistoksi. Saatte ihan valita aiheenkin.