keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Maija studiossa

Huhtikuu on kuukausista julmin?

Aurinkoisen ja lämpimän kevään ensimmäisiä varmoja merkkejä on se, että keskitalvella alkaa tipahdella kiihtyvään tahtiin tietoja kevään levyjulkaisuista ja kiertueista.

Vilkkumaan Maija
, eli Koko Kansan Maija, julkaisee uuden levynsä huhtikuun puolessa välissä ja studiosessiot ovat nyt kuumimmillaan.

Loppiaisena kirjoittamansa blogimerkinnän perusteella Maija puhkuu intoa, which is nice. Blogosfäärin tällä laidalla odotetaan lopputulosta mielenkiinnolla ja pelätään pahinta.

Maija oli oikeasti mielenkiintoinen ja hyväkin artisti vuosituhannen alussa. Siis ennen Ei-levyn megasuosiota, mutta se on tässä tarinassa sivuseikka. Tässä ei nyt ole kysymys siitä, että kaikki toisen demon jälkeen on kategorisesti aina paskaa ja suosio on epähauskaa ja kaupallista.

Ei oli ensimmäinen Vilkkumaan levy, joka tuli ostettua vasta reilusti levyn ilmestymisen jälkeen. Sen jälkeen Maijan hengentuotokset on tullut hankittua vähä kerrallaan jotain reittejä, mutta hyllyntäytteeksi ne lähinnä ovat jääneet.

Suurin syy ostamattomuuteen on ollut Vilkkumaan muuttunut ääni. Mitä tapahtui sille vuosituhannen vaihteen heleä-ääniselle Maijalle?

Pari vuotta takaperin ilmestyneellä Superpallolla oli ongelmia monella sektorilla: melodioissa, sanoissa ja tuotannossa. Riku Mattila teki Kauko Röyhkän kanssa vuoden 2008 parhaan kotimaisen levyn, mutta Maijan kanssa yhteistyö ei toiminut alkuunkaan. Tai voihan se olla, että studiossa oli parasta ikinä, mutta levylle fiilis ei välittynyt. Sitä paitsi Superpallo soundaa umpeen tuotettuna aika hirveältä.

Suurin ongelma oli kuitenkin Vilkkumaan laulu, joka on muuttunut tasaisesti huonompaan suuntaan joka studiolevyllä.

Mikä tässä jutussa on niin vaikeaa? Akustissävytteinen Ilta Savoyssa -livelevy (2007) kuitenkin osoittaa, että Maija pystyy laulamaan ihan hyvinkin. Studiossa (ja useimmilla livekeikoilla) nainen vaan tuntuu nykyään rääkkäävään ääntään. Miksi ihmeessä, kun aineista parempaankin ilmaisuun on?

Sattumaa tai ei, myös Vilkkumaan levymyynnit ovat laskeneet tasaisesti 2003 vuoden huipusta lähtien. Osiltaan netti syö fyysisten levyjen menekkiä, mutta ei selitä kaikkea. Ei on ÄKT:n tilastojen mukaan myynyt runsaat 120 000 kappaletta. Superpallo on myynyt toistaiseksi vajaa 20 000.

Huhtikuussahan tuo sitten selviää, onko uudesta levystä mihinkään. En halua kuulostaa tarpeettoman skeptiseltä, mutta jos levyllä on biisi nimeltä Dingo ja Yö, niin voiko levy olla hyvä...

Ei kommentteja: