lauantai 2. tammikuuta 2010

Taistelu rasismia vastaan

Helsingin Sanomat kirjoitti viime vuoden lopulla kulttuurisivullaan, että Belgiassa tutkitaan mahdollisuutta kieltää Tintti Kongossa -sarjakuva-albumin myynti. Kongolainen Bienvenu Mbutu teki kanteen jo 2007. Sama mies on tehnyt vastaavanlaisen kanteen myös Ranskassa.

Itse en muistaakseni ole kyseistä Tinttiä lukenut, mutta esimerkkien perusteella rasismi on kiistatta luettavissa sarjakuvasta.

Tarkoitus tässä on taas varmasti hyvä, mutta jotenkin tuntuu, että taas lähdetään ongelmaa ratkaisemaan. Se tässä hieman mietityttää, että keskitytäänkö tässä nyt taas ihan oikeisiin asioihin. Jotenkin tuntuu, että rasismin vastaisen taistelun ja kansalaisvaikuttamisen paras keino ei välttämättä ole hyökätä yksittäistä sarjakuvaa vastaan, joka on alunperin julkaistu 1930-luvulla. Samoin perustein voisi maailmassa kieltää aika paljon muutakin, esimerkiksi Raamatun.

Rasismi on tyhmää ja tarpeetonta ja mitä pikemmin sitä saadaan maailmasta vähennettyä sen parempi. Mutta katoaako rasismi nykymaailmasta sillä, että yritetään kieltää historiaa? Eikö olisi parempi oppia historiasta? Tällaiset rasismiin mahdollisesti kannustavat teokset voisi varustaa esimerkiksi massiivisella esipuheella, jossa kerrotaan rasismista ja vaikka kohta kohdalta käytäisiin läpi kyseisen teoksen rasistiset kohdat.

Ihanteellisessa maailmassa rasismia ei olisi, mutta valitettavasti emme asu ihanteellisessa maailmassa. Silti rasismia vastaan voi ja pitää taistella. Ongelman peittely ei kuitenkaan johda mihinkään.

Toki onhan sitä ennenkin osattu vaieta tietyistä historiallisista faktoista. Suomihan esimerkiksi oli puolueeton pienehkössä 1930-40-lukujen vaihteessa sattuneessa maailmanpoliittisessa kahakassa. Saksalaiset olivat vaan ihan lomamatkalla täällä sattumalta samaan aikaan.

Jos historiaa aletaan kieltää, niin eikö siinä pitäisi olla johdonmukainen. Samalla kun silotellaan siirtomaa-ajan rasismi pois voitaisiin kieltää myös kaikki sodat ja yleiset kansanmurhat. Mitään ei ole koskaan tapahtunut. Maailmassa on aina ollut rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Eikun...

Kai sitä sitten pitäisi alkaa muokata myös esimerkiksi lauluja ja poistaa alkuun kaikki n-sanat kaikista biiseistä. Ja miksei kukaan ole vetänyt Mikko Alataloa edesvastuuseen Kyllä sitä nyt ollaan niin neekeriä -biisin esittämisestä? Se on toki yhtäläinen mielenterveysuhka kaikille ihmisille ihonväriin katsomatta.



Ja haluaisinpa nähdä sen suomalaisen musiikintekijän, joka tällaisenkin veisun nykyaikana uskaltaisi tehdä.

1 kommentti:

Olin huolissani kirjoitti...

Mikko Alatalon voisi kieltää rasismin vastaisen taistelun nimissä... Mutta joo, vähän perse edellä puuhun lähdetään rasismiongelmien ratkaisussa, jos sensuurilinjalle lähdetään.